Domowa uprawa - jaka szklarnia na warzywa najlepsza?

list W: Szklarnie - własna uprawa Na: comment Komenatarz: 0 favorite Wejścia: 235

Jaka szklarnia na warzywa najlepsza?

Warzywa z domowej szklarni oprócz tego, że są pyszne, pozwalają na zerwanie ich nie wychodząc poza własny ogród. Szklarnia na warzywa pozwala przedłużyć okres wegetacji, abyśmy mogli jak najdłużej cieszyć się naturalną zieleniną. Jeżeli zdecydowałeś się na budowę szklarni, zapewne zauważyłeś, że istnieje kilka jej rodzajów. Dotyczą one głównie pokrycia, a w tej kategorii najczęstszymi materiałami są poliwęglan i szkło. Przyjrzyjmy się zatem ich różnicom. 

szklarnia na warzywa

Jaka szklarnia na warzywa?

Najpopularniejsze pokrycia szklarni ogrodowych to poliwęglan i szkło. Czym się różnią?

  • Szklarnia z poliwęglanu ma zdolność zatrzymywania promieniowania ultrafioletowego i jest odporna na zmienne temperatury. Istnieją dwa rodzaje poliwęglanu: lity (przejrzysty) oraz komorowy (mleczny).

    Pierwszy z nich, czyli komorowy, jest lekki i wykazuje świetne właściwości izolacyjności termicznej. Występuje w wielu formatach, dlatego można go łatwo dobrać do każdej szklarni. Co ważne, jest w stanie zatrzymać w szklarni więcej ciepła niż szklarnie ze szkła. Sprzyja to wegetacji roślin ciepłolubnych.

    Drugi z rodzajów - poliwęglan lity - jest niestety mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne i ma słabsze właściwości termoizolacyjne. Nie sprawdzi się też w większych szklarniach, bo dostępny jest w niewielkich formatach.

    Podsumowując wady i zalety, szklarnia na warzywa z poliwęglanu komorowego jest jednym z najczęściej stosowanych materiałów. 

  • Drugim bardzo popularnym materiałem na szklarnie ogrodowe jest szkło. Szklarnie z tego materiału są dość odporne na zarysowania i świetnie przepuszczają promienie słoneczne. Nie ulegają też łatwo odkształceniom i wykazują większą odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne. To sprawia, że szklarnie ze szkła opisuje się, jako długowieczne. Dodatkowo są tańsze od szklarni z poliwęglanu.

    Do wad szklarni ze szkła, jak do każdej rzeczy z niego wykonanej, należy podatność na stłuczenia. A może się to wydarzyć podczas transportu czy montażu. Ten materiał jest też cięższy, więc jego montowanie wymaga siły i nierzadko pomocy kilku osób.

    Jeśli zdecydujemy się na taką szklarnie, do wyboru jest szkło zwykłe i szkło hartowane. Szkło hartowane jest bardziej odporne na zmiany temperatury oraz uszkodzenia. Dużą zaletą jest tzw. "bezpieczne pękanie". Gdy pęknie szyba ze szkła hartowanego, rozsypie się na wiele małych i nieostrych kawałków, co obniża ryzyko skaleczenia. 

    Bazując na przedstawionych opisach, szklarnia z poliwęglanu wydaję się lepszym rozwiązaniem. 

Szklarnia na warzywa

Szklarnia poliwęglanowa góruje nad szklaną w kwestii wytrzymałości i odporności na niekorzystne warunki pogodowe. Warto też wziąć pod uwagę wagę szklarni. Szklarnia ze szkła jest o wiele cięższa od szklarni z poliwęglanu, a to może być istotne, jeśli chcemy postawić szklarnie np. na drewnianym tarasie. 

Jakie warzywa do szklarni?

Warzywa uprawiane w szklarni wydłużają okres wegetacji o kilka tygodni. Jeżeli zainwestujemy w szklarnie z ogrzewaniem, możemy uprawiać warzywa nawet cały rok! 

Dzięki szklarniom ogrodowym czy tunelom możemy uprawiać większość warzyw ciepłolubnych. Jakie warzywa do szklarni sprawdzą się najlepiej?

  • Po pierwsze nowalijki, czyli szeroko rozumiana grupa roślin jadalnych. Zalicza się do nich między innymi sałata, cebula, szczypiorek, rzodkiewka, pietruszka, szpinak, rukola czy roszponka. Można je wysiewać nawet już pod koniec lutego. Uprawa w szklarni przyspieszy ich plonowanie.

  • Kolejną propozycją są pomidory tradycyjne - wielkoowocowe. Uprawa pomidorów w szklarni pozwala uzyskać większe plony i ograniczyć występowanie chorób. Natomiast pomidorki koktajlowe dobrze sobie radzą w gruncie. 

  • Do szklarni świetnie nadaje się papryka - od odmian tradycyjnych po paprykę ostrą. Najczęściej sadzonki wysadza się w drugiej połowie marca lub w kwietniu.

  • Podobnie jak pomidory uprawia się ogórki. Jeśli chcemy, aby plon był wyższy, można prowadzić je na sznurkach.

  • Innym przykładem jest kiwano, nazywane ogórkiem afrykańskim. W przeciwieństwie do swojego kuzyna, czyli ogórka ogrodowego, najczęściej wykorzystywane jest do aromatyzowania deserów, koktajli i napojów. Uprawa w gruncie raczej się nie powiedzie, dlatego kiwano powinno być uprawiane w szklarni. 

  • Bakłażan to roślina wybitnie światłolubna, a jej smak zbliżony jest do cukinii. Jest wymagającym warzywem. 

  • Batat to kapryśna roślina w w polskim klimacie. Dlatego częściej uprawia się ją w celach dekoracyjnych. Szczególną szansę na powodzenie mają właśnie w uprawie szklarnianej. 

Wybór jest spory, dlatego inwestycja we własną szklarnię ogrodową to świetny pomysł. 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień