Grill elektryczny

Grill elektryczny to świetny zamiennik dla grilla węglowego. Możesz go używać zarówno na zewnątrz, jak i w domu, bo nie emituje dymu i zanieczyszczeń.

Grill elektryczny na udane grillowanie

Grillowanie to jeden z ulubionych sposobów na odpoczynek, jaki podejmują Polacy, zwłaszcza w sezonie letnim. Kiedy na zewnątrz jest ciepło, możemy z powodzeniem rozgrzać grilla i raczyć się smakowitymi potrawami. A co kiedy przychodzi okres zimowy? Wówczas pakujemy grilla do piwnicy, aby dać mu odetchnąć przed kolejnym intensywnym sezonem, a sami możemy tylko wspominać, jak to było podczas lata.

Taki scenariusz nie sprawdza się natomiast w tych domach, w których zawitał grill elektryczny. Dzięki niemu o każdej porze roku można się raczyć smakowitymi potrawami, które zachwycają podniebienie.

Grill elektryczny – jak używać?

Używanie grilla elektrycznego jest bardzo proste i nie wymaga tyle zachodu, co w przypadku grilla węglowego. Nie musisz czekać, aż urządzenie się rozpali, nie brudzisz się. Wystarczy, że podłączysz urządzenie do źródła prądu, a ono bardzo szybko się nagrzeje. Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych akcesoriów typu podpałka czy węgiel drzewny. Wszystko dzieje się tutaj za sprawą wykorzystania energii elektrycznej.

Aby się nie oparzyć, dobrze jest położyć mięso i inne smakołyki na ruszcie na samym początku, jeszcze zanim włączysz urządzenie do prądu. Dzięki temu też szybciej zaczną się przygotowywać.

Zwróć uwagę na to, że na grillu elektrycznym można ustawić moc grzewczą. Dzięki niej da się samodzielnie wybrać, z jaką mocą dana potrawa będzie się przygotowywać. Ustaw to odpowiednio i kontroluj stopień przygotowania, aby nie dopuścić do nadmiernego zwęglenia albo do wyschnięcia potrawy. Jak wiadomo, na grillu węglowym nie da się sterować mocą i temperaturą, dlatego trzeba ciągle kontrolować stopień przygotowania potraw. 

Elektryczny grill – jak to działa?

O grillu węglowym wiemy, że potrzebuje odpowiedniej rozpałki, aby można było kłaść na nim przysmaki do przyrządzenia. Widzimy ogień, a potem dym i jesteśmy w stanie mniej więcej sobie wyobrazić, jak to działa. Podobnie zresztą jak pieczenie kiełbasek na ognisku – w takim przypadku łatwo sobie wyobrazić, dodać dwa do dwóch, aby otrzymać wynik, czyli smakowite przekąski.

W przypadku grilla elektrycznego to może być nieco trudniejsze, ale zaraz wszystko wytłumaczymy. Otóż podłączając urządzenie do prądu, oddajemy go pod działanie energii elektrycznej. Urządzenie w prosty sposób zamienia tę energię w energię cieplną, która odpowiada za przyrządzanie smacznych potraw. Elektryczny grill bardzo szybko się nagrzewa, więc bardzo szybko można otrzymać z niego oczekiwane potrawy. Nie wydziela się dym, co tylko sprzyja przyjemnemu grillowaniu.

Dużą zaletą tego rodzaju urządzenia jest fakt, że można go używać nawet w zamkniętym pomieszczeniu. Możesz zatem w swoim domu nawet w środku zimy przygotowywać grillowane potrawy.

Co warto położyć na grill elektryczny?

Na grill elektryczny można kłaść takie same produkty jak na ten tradycyjny, węglowy czy gazowy. Na pewno sprawdzą się różnego rodzaju mięsa: kiełbaski, karkówka, kurczak itd. Pamiętaj, żeby przed położeniem na grilla mięso naciąć. Dzięki temu tłuszcz spłynie na spód i nikt nie będzie musiał go zjadać. Takie przygotowywanie potraw jest dużo zdrowsze.  

Możesz też położyć na nim warzywa, np. cukinię, paprykę, bakłażana, ziemniaki itd. Sprawdzi się także grillowanie pieczarek, a nawet owoców, np. bananów. Zdjęte z grilla banany możesz polać rozpuszczoną czekoladą, a będą smakować wyśmienicie.

Grille elektryczne – rodzaje

Na rynku jest sporo różnych rodzajów grillów elektrycznych. Dzięki temu masz szansę wybrać dokładnie to, czego potrzebujesz i co spełni Twoje oczekiwania. Różnorodność odnosi się do: wielkości urządzenia, jego kształtu, a także dodatkowych funkcji, które posiada. Możesz też wybrać na podstawie wyglądu (np. czy będzie pasował do Twojej kuchni, czy jest stylem podobny do innych Twoich kuchennych urządzeń). To zapewne ostatnie kryterium, ale jeśli masz taką możliwość, by wybrać, jak najbardziej z niej skorzystaj, aby nacieszyć także oczy.

Grille elektryczne – czy mają wady?

Tym, co odróżnia grill elektryczny od zwykłego, jest brak dymu. Przez miłośników grillowanego jedzenia może to być poczytywane za minus. Niektórzy uwielbiają smak i aromat potraw bezpośrednio z węglowego rusztu. W tym przypadku nie znajdą pocieszenia, ponieważ potrawy odymione nie będą. Nie będą też mieć tego charakterystycznego grillowego smaku.

Minusem może być też fakt, że grill elektryczny potrzebuje zasilania kablem. Jeśli jesteś w plenerze i chcesz go wykorzystać, to może Cię ograniczyć. O ile wynajmujesz miejsce, w którym możesz podłączyć grill do gniazdka za pomocą kabla, problem znika. Ale jeśli chcesz to zrobić na zewnątrz, będziesz musiał trochę pokombinować, aby osiągnąć rezultat. Gospodarz miejsca na pewno udostępni kabel przedłużający, a jeśli nie… pozostaje smażenie na grillu węglowym.   

Grill elektryczny na balkonie i tarasie

Marzy Ci się grill na balkonie, ponieważ mieszkasz w bloku i to w zasadzie jedyna możliwość, by zasmakować w tego rodzaju smakołykach? Nic prostszego! Wyposaż się w dobrej jakości grill elektryczny, a dzięki niemu odpoczywanie na balkonie raz na zawsze zmieni swoje oblicze. Pamiętaj, że grillowanie na balkonie tradycyjnym grillem węglowym nie jest zgodne z prawem, dlatego nie posuwaj się do takich kroków. Zerknij do naszego sklepu internetowego, a znajdziesz w nim mnóstwo propozycji, które umila Ci grillowanie.

Równie dobrze możesz spróbować ten rodzaj urządzenia wykorzystać na tarasie domu jednorodzinnego. Żaden dym nie wpadnie do środka ani nie zabrudzi Ci firanek. A Ty będziesz mógł bez przeszkód oferować swoim gościom pyszne smakołyki.

Grillowanie ma różne oblicza. Możesz z powodzeniem używać różnych rodzajów grillów, aby osiągnąć podobny efekt. Smaczne jedzenie to zawsze główny cel, dlatego warto dobrać rodzaj grilla do swoich preferencji. W naszym sklepie w pewnością znajdziesz coś, co odpowie na Twoje potrzeby i posłuży przez długie lata.